KWSP atau PRS? Dari Mana Anda Boleh Memperoleh Pendapatan Persaraan Anda?


Seperti namanya, Skim Persaraan Swasta (PRS) adalah sesuatu skim pelaburan sukarela yang diuruskan oleh syarikat-syarikat swasta, bertentangan dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan. Walaupun begitu, matlamat mereka kepada pelanggan-pelanggan adalah sama: menabung simpanan hari ini dan menerima faedah lalu akhirnya menerima wang saku setiap bulan daripada akaun tersebut selepas bersara.

Ramai di antara kita mempunyai wajaran yang besar daripada jumlah simpanan dalam akaun KWSP. Apa yang menakjubkan kebanyakan pakar ialah, sungguhpunpun kadar penjimatan yang sangat tinggi, rakyat Malaysia masih umumnya tidak menyimpan cukup untuk mengekalkan taraf hidup mereka selepas bersara.

Ia dijangka bahawa lebih daripada 10% daripada penduduk di Malaysia akan menjadi 65 tahun atau lebih pada tahun 2020. Sama-sama dengan kesan inflasi yang disasarkan kepada kadar antara 2% dan 4%, persoalan sama ada simpanan yang cukup untuk bersara akan hanya menjadi lebih hebat dibahaskan.

Umur persaraan minimum di Malaysia ialah 60. Namun begitu, ramai orang bercita-cita untuk bersara pada 55. Ia mungkin kelihatan halus untuk anda sebelum anda melihat carta yang menunjukkan umur persaraan di negara-negara lain pada tahun 2012. Malah, Malaysia mempunyai satu daripada umur persaraan yang paling rendah di dunia.

Adakah persaraan dan simpanan rakyat Malaysia telah dirancang lebih awal dan simpanan adalah cukup untuk umur tua? Kebanyakan pakar-pakar akan mengatakan tidak. Mengikuti kedua-dua carta yang ditunjukkan di atas, satu idea adalah jelas: menabung lebih adalah tidak mencukupi. Doktrin kehidupan yang baik selepas bersara adalah untuk menabung secara bijak.

Mengapa PRS?

Berapa kali anda merenung dengan lemah pada baki akaun anda dan tertanya-tanya berapa lama ia memerlukan untuk meningkatkan baki tersebut dengan sedikit? Apa yang akan anda buat jika anda mempunyai wang saku setiap bulan? Inilah tidak termasuk dana bersama, amanah saham atau ekuiti swasta yang mungkin boleh menjana pulangan yang lebih tinggi dalam tempoh masa yang baik. Apa yang kita sedang berbincang di sini adalah alternatif kepada KWSP anda, atau semata-mata satu mekanisme yang menjana faedah dalam dirinya sendiri, dan membayar kembali wang saku bulanan atau tahunan selepas persaraan.

Sebelum menjelaskan manfaat-maanfaat memperuntukkan wang anda dalam PRS, kami menerangkan beberapa sekatan KWSP sumbangan sukarela:
 1. Terhad kepada sumbangan diri: RM60,000 maksimum setahun
 2. Ahli-ahli tidak boleh memilih portfolio yang diubahsuaikan kepada keperluannya
Manfaat-manfaat letakkan wang dalam PRS mungkin adalah tidak jelas sebelum kita menunjukkan beberapa ciri-ciri PRS yang istimewa.
 1. Pilihan pengeluaran wang saku bulanan selepas persaraan secara kreatif untuk memenuhi keperluan pelanggan
 2. Pelepasan cukai individu sehingga RM3,000 setahun di atas pelepasan cukai KWSP anda
 3. Pelbagai dana bersama yang sedia ada menuruti risiko pelabur


Siapakah penyedia PRS?

 • Affin Hwang Asset Management Berhad
 • AIA Pension and Asset Management Sdn. Bhd.
 • AmInvestment Services Berhad
 • Principal Asset Management Berhad
 • Kenanga Investors Berhad
 • Manulife Asset Management Services Berhad
 • Public Mutual Berhad
 • RHB Asset Management Sdn. Bhd.


PRS vs KWSPKesimpulan
Artikel ini adalah panggilan bangun kepada pembaca untuk bermula pemikiran tentang kepentingan pelaburan bijak. Sehubungan dengan itu, PRS merupakan salah satu daripada alat pelaburan untuk mengembangkan kekayaan anda, biarkan sahaja produk pelaburan lain yang sememangnya lebih berisiko tetapi lebih menguntungi. Ia perlu diingatkan bahawa diversifikasi adalah penting untuk mengurangkan risiko pelaburan. Oleh itu, membuatlah pilihan yang bijak hari ini supaya menikmati persaraan anda.

CC: LOANSTREET


No comments:

Post a Comment

Pages